Autorská výstava fotografií otca a syna Šrankových

05.08.2021 11:54

     Srdečne si Vás dovoľujeme pozvať na autorskú výstavu našich členov - otca Jána a jeho syna Branislava Šrankových. Výstavu pod názvom Medzi nebom a zemou si môžete pozrieť v Galérii PO SCHODOCH v priestoroch Krajského osvetového strediska v Nitre do 31. augusta 2021. 

 

„Buď svetlo ...
Na počiatku bolo svetlo a to svetlo nás sprevádza naďalej životom. Je to láska a zároveň istota nášho bytia  a od neho sa odvíja skoro všetko na našej planéte...Nie nadarmo, aj my fotografi, máme pozdrav „Buď svetlo!

 

Ján Šranko EFIAP/b, AZSF - otec

     Už ako jedenásťročný som držal v ruke prvý fotoaparát Smenu. Vznikali nesmelé cvaknutia. Vtedy som najradšej fotil vtáčiky, či už to boli hrdličky, vrabce, ďatle... A tak sa postupne rozvinulo u mňa silné puto k prírode, ktorú som spoznával a zároveň dokumentoval. Roky pribúdali a chuť fotografovať neustále narastala. Začal som navštevovať Fotoklub pri KOS v Nitre  a neskôr som sa stal aj členom  Zväzu slovenských fotografov v Ružomberku. Členstvo v oboch združeniach mi veľmi pomohlo v mojom odbornom raste, najmä konštruktívna kritika pri  posudzovaní mojich fotografií.  Neustále som sa  zlepšoval a moje fotky boli umelecky čoraz kvalitnejšie. Zapájal som sa do súťaží, na ktorých som získaval ocenenia v okresných, krajských i celoštátnych kolách. Neskôr, pod záštitou FIAP, som začal vystavovať a zapájať sa do súťaží po celom svete. Moje diela boli vystavené  v mnohých krajinách sveta - USA, Čína, Rusko, Bangladéš, Austrália, Brazília, Andora, Francúzsko, Nemecko, Česko.  Postupom času sa mi podarili získať i prestížne ocenenia. Najviac si vážim zlatú medailu - GOLD FIAP za fotografiu talianskej  toskánskej krajiny, ktorú som obdržal na výstave v Afrike v štáte Benin. Za všetky tieto úspechy mi postupne boli udelené  fotografické tituly - najskôr AFIAP, potom  EFIAP a pred troma rokmi som získal titul EFIAP/b. Okrem toho mi ZSF v Ružomberku  udelil titul AZSF - autor Zväzu slovenských fotografov. Fotografia mi prináša nielen úspechy, ale hlavne radosť, lásku k prírode a pozorné oko ku všetkému vôkol nás.
 

Branislav Šranko AFIAP, AZSF - syn

     Vyrastal som obklopený fotografickým umením môjho otca - vášnivého fotografa. Fotoaparát som v ruke držal už asi ako 5 ročný.  Veľmi sa mi to zapáčilo a postupne sa stal mojou povinnou výbavou.  Fotím prakticky všetko, krajinu, zvieratá, ľudí, akty, autá.... Rád aj experimentujem. Fotoaparát a  kamera ma momentálne najviac zamestnávajú na svadbách. Veľmi rád  fotím starými fotoaparátmi na filmy, ktoré vytiahnem zo svojej zbierky. A ten chemický proces pri vyvolávaní filmov a fotografií má svoje čaro.  Kto nevyskúšal nevie o čom hovorím. Som síce mladý fotograf, ale už som držiteľom titulu AFIAP, ktorý mi bol udelený na základe množstva cien  a absolvovaných výstav s mojimi fotografiami v zahraničí - v Belgicku, Česku, Turecku, Poľsku či v Egypte.  Som úplne prvý z bývalého Československa, ktorému tento titul udelili už v 19 rokoch. Bol som nesmierne šťastný, keď mi poštou z Belgicka prišlo oficiálne potvrdenie – dekrét o používaní titulu. Za moje dobré fotografické oko vďačím predovšetkým môjmu ockovi, prostrediu v ktorom som vyrastal, Fotoklubu pri KOS v Nitre, ZSF v Ružomberku  a tiež Slovenskej federácii fotografov.

 

—————

Späť


Fotogaléria: Autorská výstava fotografií otca a syna Šrankových

Táto fotogaléria je prázdna.